Ove namirnice izazivaju jake gasove: Jedemo ih svakodnevno, a stvaraju nam velike probleme
Foto: Dmitrii Melnikov / Alamy / Alamy / Profimedia

SVE ZANIMA

Ove namirnice izazivaju jake gasove: Jedemo ih svakodnevno, a stvaraju nam velike probleme

Mnogi preporučuju ove namirnice za doručak, ali treba paziti na izbor proizvoda i kombinacije...

Objavljeno:

Doručak se smatra najvažnijim obrokom u toku dana, ali neke od omiljenih namirnica mogu da izazovu nadimanje i tegobe u varenju.

Najviše problema uzrokuju jela koja sadrže dosta natrijuma (u soli), šećera ili prerađevina.

1. Kupovni musli (granola)

Granola je odlično jelo za doručak, pod uslovom da ga napravite sami. Međutim, industrijski pripremljena granola ili musli sadrže često dodati šećer i masnoće. Ukoliko imate osetljiv stomak, biće vam teško da svarite i neke od orašastih plodova koji često dolaze u sastav granole.

Spremite granolu sami i imajte u vidu da se semenke (suncokret, bundeva, susam) vare lakše i brže nego bademi i lešnici.

Musli
foto: Youtube / Printscreen / Downshiftology

2. Smuti (kašasti sok)

Blendiranje voća ne menja količinu šećera u njemu, naprotiv, daje mogućnost da mnogo više šećera unesemo u organizam zahvaljujući tečnom obliku. Takav doručak dovodi do naglog skoka, pa onda i pada šećera.

Ako pravite smuti od sirovog povrća, kao što su spanać ili celer, dobićete dosta teško svarljivih vlakana. Radije obarite malo povrća na pari.

Smuti
foto: Printscreen / Youtube / Bilja Biki

3. Ovsene pahuljice

Nekima prijaju, ali kod mnogih ovsene pahuljice izazivaju gasove. Opet do problema dovodi mnogo vlakana, a još veće tegobe nastaju zbog sušenog voća koje mnogi dodaju. Isto važi i za toliko popularne čija semenke.

Granola, Ovsena kaša, Ovsene pahuljice
foto: Printscreen YouTube/Purely Elizabeth

4. Pekarski proizvodi

Lisnata testa, kiflice, pite i drugi pekarski proizvodi nisu dobar izbor za doručak, jer u njima nema nimalo vlakana. Rafinisani šećer, industrijska masnoća i aditivi mogu da izazovu nadimanje i gasove.

Testo
foto: Printscreen/Youtube / 식탁일기 table diary

5. Mesne prerađevine

Slanina, šunke i salame su obilno začinjene solju koja vezuje vodu, pa stomak raste, a noge i ruke otiču. Zasićene masti izazivaju upalne procese, koji takođe napadaju crevni trakt.

Prženje slanine u tiganju, Slanina
foto: Printscreen/TikTok/ flavorgod

Zdrav doručak treba da da energiju, a da ne izaziva nadimanje i gasove. Pripremite kajganu ili barena jaja, dodajte malo barenog spanaća, svež paradajz i papriku, a od žitarica kinou.

Bonus video:

07:07

OVAKO JE NASTALA SRPSKA GASTRONOMSKA EROTIKA: Kuvar Mića napravio Karađorđevu šniclu zbog žene, a evo šta na njoj SIMBOLIŠE LIMUN

(Espreso/Lepa i srećna/prenela:B.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.